Агенция БГНЕС обобщава акценти от събитията в Украйна в последните

...
 Агенция БГНЕС обобщава акценти от събитията в Украйна в последните
Коментари Харесай

Реалната заплаха от ядрен конфликт, нови атаки и жертви, и още военна помощ за Украйна

 Агенция БГНЕС обобщава акценти от събитията в Украйна в последните часове:

- Пет жертви на офанзиви по значими жп възли -

Най-малко петима души са убити и 18 са ранени при съветски ракетни удари по пет железопътни гари в централната Украйна област Виница, заяви украинската основна прокуратура.

- Съединени американски щати желаят " отслабена " Русия -

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин се надява войната в Украйна да затрудни съветската войска. „ Искаме да забележим Русия отслабена до степен, че не може да направи нещата, които направи при нахлуването в Украйна “, сподели той след посещаване в Киев взаимно с държавния секретар Антони Блинкен. Украйна може да завоюва войната, в случай че разполага с " вярното съоръжение ", добави той.

Остин и Блинкен обещаваха 700 милиона $ за спомагателна военна помощ по време на визитата си.

- Русия предизвести за действителна заплаха от Трета международна война -

Руският външен министър Сергей Лавров предизвести, че има " действителна " заплаха от експлоадиране на Трета международна война вследствие на спора в Украйна. „ Опасността е сериозна, действителна е, не можете да я подценявате “, сподели той пред организация Интерфакс.

- Мирните договаряния да продължат -

Мирните договаряния с Украйна ще продължат, добави Лавров. Той разкритикува метода на Киев към договарянията и упрекна президента Володимир Зеленски, че се „ преструва “, че договаря. „ Добрата воля има своите граници. Но в случай че не е реципрочна, това не оказва помощ на процеса на договаряния “, споделя той.

- Американските посланици и консули ще се върнат в Киев -

Блинкен удостовери, че американските дипломати, изтеглени от Украйна при започване на съветската инвазия, последователно ще се върнат в Киев. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън номинира офицера от външните служби Бриджит Бринк за идващия американски дипломат.

Няколко европейски страни също отвориха още веднъж своите посолства в Киев, откакто Русия изтегли войските си от района.

- Няма договорка за Мариупол -

Руската войска твърди, че Киев е попречил на евакуацията на цивилни от мариуполския стоманодобивен цех " Азовстал ", където украинските сили са се барикадирали в обсадения пристанищен град, макар че разгласи едностранно преустановяване на огъня. Според Украйна, обаче, Москва не се е съгласила с настояването й за евакуация на ранени бойци и цивилни.

- Путин поздрави Макрон -

Руският президент Владимир Путин поздрави френския президент Еманюел Макрон за успеха му над крайнодесния претендент Марин льо Пен, считана за по-близка до Москва.

- МНС се причисли към следствието на закононарушенията в Украйна -

Главният прокурор на Международния углавен съд ще се причисли към проверяващия екип на Европейски Съюз, с цел да изследва вероятни интернационалните закононарушения, осъществени в Украйна. Това е първия път, в който нейни представители вземат участие в взаимно интернационално следствие.

- Изгонени немски дипломати -

Москва експулсира 40 немски дипломати, откакто Берлин разгласи 40 съветски дипломати за личност нон грата по-рано този месец.

- Британски ракети против Русия -

Министърът на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс увери, че Лондон ще изпрати на Украйна бронирани транспортни средства, които могат да изстрелват ракети против съветски бойни самолети.

- Русия твърди, че е свалила украински дронове -

Губернаторът на съветската област Курск, която граничи с Украйна, сподели, че съветските сили са свалили два украински дрона покрай границата сред двете страни, в регион Рилски в Курск. Двама души са ранени в село в съветския район Белгород в резултат на украински удари, заяви кметът на селото.

- 5,2 милиона бежанци -

Повече от 5,2 милиона украинци са избягали от страната си откогато Русия стартира нашествието си преди два месеца. Над 45 000 са напуснали през последните 24 часа, заяви Организация на обединените нации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР